مقالات مرتبط با درب فرفورژه, عمومی

تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن چیست؟

حفاظ آهنی

آهن فرفورژه و فلز چدن دو نوع از آلیاژهای آهن محسوب می شوند که دارای کارایی متفاوت و مختلفی هستند. هر یک از این آهن ها دارای ویژگی های منحصر به فردی اند و به همین واسطه کاربردهای مختلفی نیز دارند. شاید یکی از اصلی ترین سوالاتی که در مورد این دو نوع آلیاژ وجود داشته باشد، تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن است.

این دو نوع آلیاژ آهن می توانند بسیار باکیفیت باشند و با مقاومت بالایی که دارند، کاربردهای بسیار متنوعی را از آن خود کرده اند. در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن و ویژگی های مختلف هر کدام صحبت کنیم.

حفاظ آهنی
حفاظ آهنی

آهن فرفورژه چیست؟

آهن فرفورژه یکی از ترکیبات و آلیاژهای آهن است که با داشتن درصد مشخصی از اکسیدهای سیلیکون، گوگرد، فسفر و آلومینیوم، می تواند برای ساخت انواع درب های پارکینگ و اجسام مختلف آهنی دیگر با طرح های متنوع مورد استفاده قرار گیرد. این نوع آهن برای قالب گیری بسیار مناسب است. چرا که برای ساخت آهن فرفورژه ابتدا آن را گرم می کنند. سپس در همان زمانی که گرم است، با چکش کاری آهن را به فرم نهایی شکل داده می شود.

آهن فرفورژه دارای ترکیبات مختلفی از جمله سیلیکون، فسفر، آلومینیوم و … است. هر یک از این ترکیبات می توانند روی کیفیت این آلیاژ آهن تاثیرگذار باشند و باعث بروز یک سری تفاوت ها در آلیاژ آهن فرفورژه شوند. از مزایای این نوع آهن می توان به نرم بودن آن اشاره کرد.

بنابراین، حتی در صورتی که این آهن تغییر شکل داده باشد، می توان آن را مجددا گرم کرد و دوباره به اشکال مختلف تبدیل نمود. همچنین، از ویژگی های مختلف این نوع آهن، می توان به قوی تر شدن آن پس از کار کردن روی آن اشاره کرد.

این نوع آهن به واسطه داشتن ترکیبات مختلف و ویژگی های مکانیکی خاص، می تواند برای ساخت انواع درب ها، حفاظ درب و پنجره و … مورد استفاده قرار گیرد. زیبایی اشکالی که با آهن فرفورژه ساخته می شوند، آنقدر زیاد است که به راحتی می توان آن ها را برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار داد.

آهن فرفورژه
آهن فرفورژه

فلز چدن چیست؟

فلز چدن یکی از انواع فلزات آهنی است که مانند آهن فرفورژه می تواند پس از گرم شدن تغییر شکل های مختلفی داشته باشد. برای ساخت فلز چدن از آهن های مختلفی استفاده می شود. اما پرکاربردترین آهنی که برای ساخت فلز چدن استفاده می گردد، آهن خاکستری است.

فلز چدن دارای ترکیبات مختلفی از جمله کربن، سیلیکون و منگنز است. همچنین، برای ایجاد خواص مختلف در این نوع فلز، به آن گوگرد و فسفر نیز اضافه می کنند. هر یک از این ترکیبات می توانند خواص مکانیکی فلز چدن را تقویت کنند و تغییر شکل پذیری آن را بهبود ببخشند.

فلز چدن
فلز چدن

چند تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن

تا به اینجای مقاله در مورد آهن فرفورژه و فلز چدن و کاربردهای هر کدام از آن ها صحبت کردیم. هر دوی این فلزات جز فلزات آلیاژی آهن هستند که می توانند قابلیت چکش خواری خوبی داشته باشند. اگرچه شاید از نظر ظاهری و کاربردها، این دو فلز با هم شباهت های زیادی داشته باشند.

اما تفاوت های زیادی نیز برای آهن فرفورژه و فلز چدن وجود دارد. این تفاوت ها باعث ایجاد تنوع زیادی در کاربردهای آهن فرفورژه و فلز چدن شده است. تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن از جنبه های مختلفی قابل بررسی اند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

  • انعطاف پذیری این دو آهن

فلز آهن فرفورژه به دلیل داشتن میزان کربن کمتر، دارای قابلیت انعطاف پذیری بسیار خوبی نسبت به سایر آلیاژهاست. از مهم ترین تفاوت های میان آهن فرفورژه و فلز چدن، می توان به انعطاف پذیری آن ها اشاره کرد. همانطور که اشاره شد آهن فرفورژه نسبت اکثر آلیاژهای آهن نرم تر می باشد. به همین خاطر، قابلیت انعطاف پذیری آهن فرفورژه نسبت به آهن چدن بیشتر است. این موضوع سبب شده تا بتوان اشکال مختلفی را با کمک آهن فرفورژه ایجاد کرد.

  • استحکام کششی

آهن فرفورژه نسبت به آهن چدن دارای استحکام کششی بیشتری است. به همین خاطر، معمولا این نوع آهن برای ساخت تیرهای افقی مناسب تر از دیگر انواع آلیاژهای آهن مانند چدن است.

  • میزان تردی و تغییر شکل پذیری

فلز چدن جزء فلزات ترد محسوب می شود و به راحتی نمی تواند تغییر شکل داشته باشد. این در حالی است که فلز آهن فرفورژه، انعطاف پذیر است و بدون اینکه چکش زدن روی آن باعث خرابی آن گردد، قابل فرم گرفتن می باشد.

فلز چدن به غیر از اینکه به خوبی تغییر شکل پیدا نمی کند و قابلیت چکش خواری خوبی نیز ندارد، نمی تواند خم یا کشیده شود. اما آهن فرفورژه به واسطه داشتن خواص مکانیکی خوب و استحکام در مقابل کشش، می تواند به راحتی کشیده یا خم شود.

  • تغییر استحکام و مقاومت در طول زمان

تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن در تغییر استحکام و مقاومت در طول زمان، بسیار بحث برانگیز است. آهن های فرفورژه هر چقدر بیشتر بمانند، استحکام بیشتری پیدا می کنند. این یعنی در اثر گذر زمان، استحکام این نوع آلیاژ آهن تغییر می کند. بنابراین، هر چقدر این آهن بیشتر کار کند، استحکام بیشتری نیز خواهد داشت. اما فلز چدن در اثر زمان هیچ تغییر استحکام خاصی ندارد.

  • مقاومت در برابر دما و خوردگی

اگرچه آهن فرفورژه می تواند مقاومت خوبی در برابر فشار داشته باشد؛ اما آلیاژ چدن مزایای بیشتری نسبت به آلیاژ فرفورژه دارد. به طور کلی، آهن فرفورژه نسبت به دما و خوردگی و زنگ زدگی مقاومت کمتری خواهد داشت. این در حالی است که آهن چدن به دلیل داشتن ساختار خاص، مقاومت بیشتری نسبت به دماهای بالا دارد و خیلی دیر زنگ می زند.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم در مورد تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن و خصوصیات این دو نوع آلیاژ آهن صحبت کنیم. طبق توضیحات داده شده در این مقاله، به راحتی می توان این دو فلز را برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار داد. در هر صورت اطلاع از تفاوت آهن فرفورژه و فلز چدن باعث می شود تا کاربردهای این دو فلز دقیق تر درک شوند و این دو آلیاژ فقط در کاربردهای مناسب مورد استفاده قرار گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *